5 apr. 2012

Ungdomslöner och Folkpartiet

"Tåbb var nitton år, en arbetslös grabb - ingenting annat. (Just den månaden fanns det 22,3 procent arbetslösa medlemmar i det fackförbund han tillhörde.)Hans kropp var kraftigt byggd med en reslig och tung benstomme. Numera hade han inte så mycket kött och muskler på benen. (Han hade varit arbetslös i över fyra månader och de sista två hade han halvsvultit medan han på cykel jagat framåt genom vårt land.)
_ _ _
Han måste finna ett jobb. Utan jobb var hans liv meningslöst, ja, det var ingenting alls. Det var dött. Men det fanns inget jobb att finna, arbetsstyrkan var överallt fulltalig och överallt sprang andra arbetslösa omkring precis som han.
_ _ _

Vad han behövde var ändrade materiella villkor. Det var inte hans personlighet utan hans materiella tillvaro som var sjuk. Han skulle vara hjälpt med ett jobb.
_ _ _

Hans ögon som svepte över människorna hårdnade i hat därför att dessa inte kunde hjälpa honom därför att frestelser och förförelser utgick från dem i avsikt att förnedra honom och dra honom ännu djupare ner i det föraktliga."
(Lars Ahlin 1943 Tåbb med manifestet)

"Eftersom jag har varit arbetslös i ett år hade jag lätt tagit ett jobb även om jag bara får 12 000 i månaden. Jag är nöjd med att få ett arbete." Fredrik Jacobsson, 19 år, arbetslös barnskötare i Dagens Nyheter 2012 04 05.

I förhandlingarna med som inletts har fackförbundet Kommunal sagt nej till ungdomslön med arbete och utbildning. (Citerat ur DN 2012 04 05)

Ingen har bättre än Lars Ahlin beskrivit arbetslösheten. Upplevelsen av utanförskap är lika intensiv idag som för sjuttio år sedan. Kommunal väljer att låta ungdomar stanna i arbetslöshet framför att medverka till minskat utanförskap. Här vill Folkpartiet göra en insats som inte är effektsökeri utan praktisk politik för att förebygga utanförskap. Starkt av moderaterna i Sollentuna att med Folkpartiet ta sitt samhälleliga ansvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar