13 dec. 2010

Självmordsbombaren

Dagens tidningar har bilder på Drottninggatan med alla människor som trängs i julhandeln. Där tog en ung människa nyss sitt liv, fångad i en religiös övertygelse.Han hade beräknat att andra skulle följa honom i döden. Som genom ett under uteblev katastrofen. Helt klart kommer vi framöver att se följderna av självmordsbombarens hämnd på det svenska samhället. Statsministern manar till lugn och besinning. Just nu märks ingen oro, men när chocken släpper kommer reaktionen. Framöver är det viktigt vad vi säger till barnen i skolan, till ungdomarna på gymnasiet och vad vi säger till varandra vid middagsbordet.

Nu handlar det om våra attityder till religiösa handlingar, till islam och islamism. Farligast och ytterligt destruktivt är det politiska hat, som riktas mot islam: "Men islamism är inte detsamma som islam, och vanliga muslimska trosbekännare - eller människor som helt enkelt har sitt ursprung i muslimska länder - ska inte bli lidande för vad fanatiker gör i deras namn." (PJ Anders Linder). Hat kan slå blint - det är viktigt att vi slåss på barrikaderna mot alla former av terrorism, men slagen ska inte träffa oskyldiga.

1 kommentar:

  1. Koranen är dock en rik källa till inspiration för våldsfanatiker. Läs själv om uppmaningar till våld mot otrogna, hat mot judar och en genomrutten kvinnosyn. Texten är dessutom given av gud så den skall inte ifrågasättas.
    Islam är inte bara religion det är också politik. Det finns klara anvisningar hur samhället skall styras.
    Det är naivt på gränsen till självdestruktivt att inte förstå islams dubbla roller; religion och samhällssystem. Så länge muslimerna själva inte explicit skiljer på dessa så har vi ett stort problem. Det är frukten av denna naiva hållning som vi nu börjar skörda.

    SvaraRadera