Moderaten Erik Bengtzoe menar i en artikel i DN Debatt att identiteten och epiteten borgerlig för länge sedan spelat ut sin roll.
Artikeln i DN Debatt väckte många tankar hos mig. Mest ser jag ungdomsförbundets strävan som en längtan.
För de unga moderaterna är alla arbetare och den gamla högern, de nya moderaterna, är nu den nya arbetarklassen. Visst är den gamla högern borta. Min mamma var med Högerns kvinnoförbund. Bara för att min mamma var så mycket höger, så blev jag desto mer anti. Antikunglig, anti namedropping, anti allt som jag växt upp i. Jag förnekade helt enkelt min bakgrund, missade hela min historia och tappade värdefulla nätverk. Men jag blev aldrig ett med arbetarna fast deras historia fascinerade mig.
Idag har vi brutit med centralism och konformism. Egentligen är det den förändringen som Bentzoes artikel handlar om. Men vi - jag räknar mig till borgerligheten även om jag inte är moderat, särskilt inte ung moderat! - har halkat över i en annan ytterlighet: privatiseringen som enda tankemodell. Mer om det i nästa blogg.
Det är inte mycket jag ångrar i mitt liv. Men det jag verkligen ångrar är att jag drogs med i 68 års radikalism. Inte så att radikalismen släppt sitt grepp. Det vi gör under studentåren präglar oss för livet. Men jag ångrar att jag gjorde precis det som Moderata ungdomsförbundets ordförande rekommenderar sitt parti. Bröt med min borgerliga bakgrund.