22 nov. 2012

Gymnasiemässa eller inte?

Ett ständigt debattämne är gymnasiemässan. Nu är det dags för mässa igen och de flesta skolor känner sig mer eller mindre tvungna att vara med. Andra väljer att avstå. De som avstår är skolor som redan satsat på konsulthjälp för att skapa ett vinnande koncept. De ligger i kommuner som kontinuerligt underhållit sin gymnasieskola. Kommuner som satsat jämnt och medvetet är Nacka, Huddinge, Haninge och Salem.

I en artikel i Dagens Nyheter kritiserar YBC  skolor som lägger pengar på mässan. Själva får de elever utan att delta. Men vägen till att klara sig själv har inte varit gratis för Nacka och YBC!

Nacka har med hjälp av konsulten Hans Renman skapat YBC med ett överlägset bra läge mitt i köpcentrat i Sickla. Lokalerna är moderna, luftiga och anpassade till vad elever söker idag. Elever med ena foten kvar i tonåren och den andra foten lyft för att kliva rakt in i vuxenvärlden gillar konceptet!

 Visst kan skolor kritiseras för att lägga pengar på marknadsföring om beloppen närmar sig miljonen. Samtidigt innebär mässan att skolan arbetar med sin kvalitet. Skolan måste kunna stå upp för sin utbildning, eleverna garanteras inflytande, värdegrunden ska ligga fast och programmen vara efterfrågade av just eleverna. Däri ligger ett värde.

Om några år har YBC starkare konkurrens från skolsvaga kommuner som nu vässar sina utbildningar. Mässan kan ha ändrat karaktär och trenderna är andra.  Möjligen får vi då se också en monter med YBC på mässan!


2 kommentarer:

  1. Hej Margareta! Intressant inlägg. Lite kort bara:

    1. Hans Renman har inte varit konsult åt YBC, utan grundade skolan och var rektor under en period.

    2. Från elevkårens håll tycker vi inte att det ska krävas en mässa och hundratusentals kronor för att skolan ska arbeta med sin kvalitet. Det är ett krav som elevkåren ständigt ställer på ledningen, och någonting som jag dessutom upplever att skolan aktivt jobbar med. Trots att vi inte betalar en svindyr monter.

    3. Du skriver att "eleverna garanteras inflytande" genom mässan, vad menar du med det? På YBC jobbar vi mycket med elevinflytande. 85 % av eleverna har frivilligt tagit medlemskap i vår elevkår som är ett organ som finns med i väldigt många av besluten som ledningen fattar på skolan. Dessutom jobbar vi med seriösa öppna hus där så många som 60 elever FRIVILLIGT deltar på ledig tid för att träffa nior och berätta om sin skola.

    I övrigt intressant, och mycket riktigt tror jag att YBC deltar på mässan när den ändrat form och karaktär till att vara ett mer seriöst forum.

    Mvh Elias Giertz, ordförande för elevkåren The Core på YBC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar och rättelse. Slarvigt av mig att inte kolla personuppgiften. Jag beklagar det.Vad gäller elevinflytandet tänkte jag inte på YBC utan på hur vi nu har fått fart på elevinflytandet i vårt gymnasium i Tyresö. Sen håller jag i princip med om att varje krona ska gå till undervisning och en stimulerande lärmiljö.

      Radera