14 juni 2013


16 dec 2012

Emerich Roth

Årets hjälte är Emerich Roth, en judisk flykting som kom till Sverige räddad undan förintelsen. Utmärkelsen är ett tecken på att det någonstans finns en vilja att se och bekämpa våld och hat. Förintelsen är den yttersta konsekvensen av lögner, feghet och anpasslighet.

Att inte anpassa sig till det uppenbart psykotiska kostar både i förlorat anseende och i förlorad frihet. I andra världskrigets Tyskland lät människor sig luras, drog nytta av anpassligheten och föredrog att tiga. Vad tänkte invånarna i byn Auschwitz om transporterna genom samhället, om röken från skorstenarna?

"Vägen från Auschwitz är kantad av sådan oblyghet bör du veta, av människor som först säger sig varken ha sett eller hört någonting och i varje fall inte haft med saken att göra, och sedan säger sig ha varit motståndare till något som de varken har sett eller hört. Ingenting att förvåna sig över tyvärr, eftersom den oblyga lögnen är ett beprövat vapen mot minnet av just sådant som alltför många har sett och hört för att det ska kunna glömmas." (Göran Rosenberg i Ett kort uppehåll.)

Tack Emerich Roth för att du berättar.

8 juni 2013

Nu får unga i Tyresö jobb!

Äntligen tar vi krafttag i Tyresö mot ungas utanförskap och mot ungdomsarbetslösheten. Nu satsar alliansen på dem som har svårast att klara gymnasiet. Föret har varit ruskigt trögt, resurser har saknats, men nu finns mogen, vaken insikt om att vi bygger in problem när vi inte satsar på ungdomarna, även dem som ligger inom det kommunala informationsansvaret.

Jag citerar kommunstyrelsens ordförande som nu bland annat utreder arbetslivsintroduktion för Tyresös ungdomar:

"Arbetslivsintroduktion är en anställningsform som i första hand riktar sig till unga mellan 19 och 25 år som står en bit från arbetsmarknaden. Det kan t.ex. vara unga utan fullständiga betyg. De kan erbjudas visstidsanställning under 12 månader och få fäste på arbetsmarknaden till en lön som ligger på minst 75 % av lägsta lönen. Jobb kan vara aktuella bl.a. inom vård- och omsorgsyrken. I konceptet ingår att de som anställs utbildas på jobbet."

Folkpartiet föreslog moderaterna i gymnasie -och arbetsmarknadsnämnden våren 2012 en utredning om tillgängliga jobb i kommunen. Arbetslivsintroduktionen är ett bra alternativ till en utredning som mer syftade till omedelbara sommarjobb åt gymnasiets elever. Det välkomnar vi!

7 juni 2013

Krafttag mot droger

Tråkigt nog kommer fler och fler alarm om ökat drogmissbruk bland ungdomar på gymnasieskolan. Som vanligt är det inte skolan som först slår larm, utan politiker som är engagerade och uppmärksamma. Som tur är har vi i Tyresö en aktiv närpolis, som rör sig ute bland ungdomarna och som både ser och hör vad som händer. Vid ett möte med polisen och Ulla Hoffman (V) för en tid sedan fick jag klart för mig att missbruket ökar i en takt som vi inte känt till tidigare.

I Folkpartiet i Tyresö har Christina Melzén föreslagit att gymnasiet, grundskolan och socialnämnden ska samverka mot drogmissbruk bland alla tonåringar i Tyresö.Nu kommer det långa sommarlovet med lediga elever. En del av dem har feriejobb, men för andra kan det vara svårt att hitta meningsfull sysselsättning. Visserligen erbjuder föreningslivet en hel del, men föreningarna fångar inte upp alla.

Skolan klarar inte att själv att hålla ungdomarna borta från droger, även om insatserna är nog så väl genomtänkta. Vad ungdomarna gör på sin fritid påverkar dem också i skolan. Nu arbetar vi politiskt på långsiktiga insatser som riktar sig till alla elever i tonåren året om.








4 juni 2013

Chans på Norge?

Vanligaste frågan till en student: Vad ska du göra nu? Även jag har fallit för frestelsen att fråga. Frågade en typisk student från en av de södra kommunerna. Han hade valt fel program och tvingats gå ett extra år. Nu lämnar han lättad skolan. Vad ska du göra nu? Åka till Norge och skala bananer!

Att Norge är framtiden bekräftade handelsminister Eva Björling i en webbkonferens där Tyresös företagare och näringslivschef plus jag själv i egenskap av ordförande för gymnasie -och arbetsmarknadsnämnden deltog.

När Tyresös studenter i går hade sin årliga vårbal berättade jag om Norgechansen. För vad kan vi lova våra ungdomar på hemmaplan? Hur blir jobben fler? På den politiska arenan är vi många som engagerar oss och coachar. Och till studenterna säger vi:

"Ge dem ett gott år, dem lyse din sol, / som årsens tider vet dela.." (Ur Wivallius (1605-1669) Klagevisa över denna torra och kalla vår.)

1 juni 2013

SYV behövs!


 Ibland ställer titlar till det, ibland är de en framgångsfaktor. Syv är mest till besvär. Dags att byta till karriärplanerare!

Vem minns inte den gamla studievägledaren som viftade med broschyrer i ett klassrum packat med föräldrar! I bästa fall fanns en lärare också med för att svara på föräldrarnas frågor. Svettig, trång och tråkig föreställning. Tråkigheten är som klistrad vid "studie -och yrkesvägledning".

För att bli syv krävs 180 poäng vid institutionen för pedagogik och didaktik. På engelska heter utbildningen bachelor of education in careers counselling. Då ser åtminstone jag en karriärplanerare med hög status och stark ställning i skolan. Tyvärr är vägen dit lång och mödosam. Även om de flesta kommuner i vårt län, Stockholms län, inser värdet av en stark organisation för syvarna, så finns fortfarande kommuner som tar lång tid på sig för att öka statusen för syvarna och därmed indirekt stödja elever som ska välja sin väg för framtiden.

Jag inser när jag skriver att frågan är värd en motion!