12 sep. 2009

Staten tar över

I de flesta kommuner i Sverige idag är arbetslösheten högre bland invandrare än befolkningen i övrigt. En av anledningarna är säkert den som Nyamko Sabuni angav i sin presskonferens. En kommun är en liten "enhet" och genererar inte lika många arbetstillfällen som regionen eller länet och förstås inte i hela landet.

I Tyresö dammsuger vi alla verksamheter för att få fram arbetstillfällen. Nya jobb, både korta anställningar och längre. Det pågår hela tiden renoveringar av våra skolor, äldre behöver hjälp. Tyresö är en stor företagarkommun med ett stort centrum, med Lidl och byggvaruhus. Vi har ett omfattande föreningsliv, som borde kunna bidra till fler jobb. En del föreningar har anställd personal.

Jag känner flera arbetslösa som fått jobb, en ung tjej arbetar som truckförare, en annan arbetar på just Lidl, men inte i vår kommun. Häromkvällen fick jag veta att Kumla skolas klassmorfar, som anställts av skolan, från början varit arbetslös och haft ett tidsbegränsat lönebidragsjobb på skolan. Hans insats är så viktig för skolan att man nu satsar på en deltidstjänst. Jag vill se mer av sådana "projekt". Arbetslösheten bland invandrade invånare ligger cirka 2 procent över arbetslösheten för övriga. Ett mål är att få ner siffrorna, särskilt för invandrare. Vi måste arbeta för att insatserna ändå behålls nära individen: vuxenutbildningen, studie-och yrkesvägledningen, coachning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar