7 feb. 2011

Vem är liberal?


Vem som helst kan kalla sig liberal och idag gör alla politiker av rang anspråk på att vara liberaler. Det de menar är en slags en allmän förståelse för den enskilda individen. Liberalismen är i själva verket mer komplex än sådan allmän välvilja.
Ta som exempel det privata ägandet.

Rätten till egendom är en mänsklig rättighet. Men vi vet också att ett obegränsat privat ägande utestänger människor från stränder, skog och mark. Liberaler väger samhällsnyttan mot individens egna behov och ser då ingen motsättning mellan individ och stat eller kommun.Därför förespråkar liberaler i vissa lägen att kommuner eller staten köper mark. Motiveringen är att köpet är av intresse för samhället.

En annan fråga är var gränsen för respekt för den enskilda individen går i sociala sammanhang. Med vilken rätt tvingas människor att lämna sina hem för att mot sin vilja flytta till ett boende?

"Frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring" skrev biskop Thomas. Liberalismens fader J S Mill var också tydlig när han påpekade att"...varken någon enskild människa eller något antal människor har rätt att säga till en annan människa i mogen ålder att hon för sitt eget bästas skull inte får lov att förfoga över sitt liv som hon själv behagar." Han förutsatte dock att individen är vid sina sinnens fulla bruk. Men grunden är yttersta respekt för den personliga integriteten.

Liberalismen är inte så vankelmodig som motståndarna ibland gör gällande.

2 kommentarer:

  1. Hej M-
    Liberalismen är inte vankelmodig men innehåller stor möjlighet till tolkning, vilket är dess svaghet och styrka.. Ibland tycker jag att man blandar ihop individens rättigheter med människans rättigheter när man talar om liberalism. Individ är för mig ett relativt begrepp kopplat till kollektiv. Människans värde är kopplat till humanismen grundvärden. Kul med ett inlägg om ideologi! Må gott! Amie

    SvaraRadera
  2. Ja, både politiker och väljare blandar ihop det privata behovet med de mänskliga rättigheterna. Att kämpa för rätten till liv, frihet och egendom har en annan dimension än till exempel kamp för rätten att föda barn på valfritt sjukhus.

    Kopplingen till kollektivet förenar ju socialism och liberalism. Därför har folkpartister förståelse för socialdemokratin så länge den inte är kollektivistisk och centralistisk. Bra att du lyfter fram humanismen! Margaeta

    SvaraRadera