4 sep. 2011

Vart tar de vägen, Tyresö elever?

Jag fick en kommentar av Anonym om gymnasiet. Lyckades inte få iväg svar på kommentaren, så det får bli en helt egen blogg. Anonym frågade om jag vet att många av Tyresös elever åker till Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge. Ja, politikerna följer noga elevströmmarna och vi får statistik via Gymnasieantagningen. Vi frågar oss förstås varför Tyresös elever väljer bort Tyresö gymnasium. Vi diskuterar också vad till exempel Fredrika Bremer har som vi inte har.

I slutet av september kommer en omvärldsanalys och när politikerna får den startar arbetet på att ta fram underlag för beslut om framtidens Tyresö gymnasium.

Tyresö har inte alltid haft ett gymnasium. Innan gymnasiet byggdes åkte alla härifrån ut ur kommunen för studier efter grundskolan. Sen byggdes gymnasiet och då ökade fritiden - eleverna behövde inte längre lägga tiden på resor. Alla gick i Tyresö. Ett krux var att de inte hade något val.

Nu kan eleverna välja fritt var de vill gå och skolorna har fått konkurrens. Och gymnasiet måste förhålla sig till den ökade konkurrensen. Omvärldsanalyser, utvärderingar av program och kurser, utvärderingar av resultaten, granskning av kvaliteten är en stor del av arbetet på att göra en skola konkurrenskraftig. En slags självkritik är nyttig.

Att ha gått på Tyresö gymnasium är verkligen meriterande. Den styrka som finns i gymnasiet ligger till grund för det politiska arbetet med att ta fram ett beslut om framtidens gymnasium.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar