31 jan. 2012

Syvarnas ansvar och politikens!


Syvarna - studie-och yrkesvägledarna är den mest osynliga grupp vi har i den politiska verkligheten. Ändå är de nyckelpersoner i skolans värld. Om en syvare ger fel råd, är osäker i sin bedömning eller inte kan alla utbildningsvägar som finns får det närmast katastrofala följder för den enskilda eleven.

Katastrofens omfattning? Ja, elever som väljer fel program eller inriktning, måste gå ett år till. Året kallas det fjärde året.

Nu bidrar många yrkeskategorier till att elever väljer fel program och inriktning, både politiker, skolledare och syvare. Alltså måste vi gemensamt hitta bra lösningar på problemet med felval. Punkt 1: Synliggör studie-och yrkesvägledarna Punkt 2: Skapa ett tydligt regelverk där skäl för byte av program och inriktning anges. Punkt 3: Följ upp elevernas val i kvalitetsredovisningar.

Skolornas utbud är stort och näst intill oöverskådligt. Det kan både föräldrar och elever vittna om. Just därför måste vi ha höga krav på syvarnas kompetens och professionalitet. Ett sätt att mäta insatserna är att statistiskt följa antalet elever som klarar studierna på tre år.

Avslutningsvis: Jag har arbetat tillsammans med många syvare och vet vilken svår uppgift de har. Det jag nu pekar på är ett problem som vi måste lösa flera tillsammans: de dramatiskt ökade felvalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar