20 aug. 2009

Tro och politik

Folkpartiet liberalerna står för frihet. Det betyder respekt för varje människas rätt att välja att tro och att välja att inte tro. Båda sidor måste rymmas i ett parti oberoende av vilken grund kyrkan står på.

Ideologiskt accepterar inte frisinnade den svenska statskyrkomodellen. Det beror på att man anser att tron på Gud är varje människas personliga ensak. Där har staten ingenting att göra. Rent historiskt har statskyrkan också agerat med tvång och auktoritära ingrepp i människors liv och vardag.

De frisinnade gick ihop redan under 1800-talet. De revolterade mot det religiösa förtrycket. Just i år är det 60 år sedan Wilhelm Moberg gav ut romanen Utvandrarna. Bönderna från Ljuders socken i Småland flyr över Atlanten mot friheten. De förvånas över den religiösa mångfalden när de väl har slagit sig ner i Amerika. De vågar inte ens döpa sina barn, för de vet inte vilken församling de ska välja!

Tyvärr är det inte så helt och fullt med religiös tolerans i det vardagliga politiska livet ens i vår egen tid. Särskilt illa far ibland liberaler som tillhör svenska kyrkan. Därför blev jag lättad över senaste numret av den liberala tidskriften NU, som tydligt markerar att Folkpartiet centralt respekterar varje individs rätt till tro eller inte tro! Tidningen ger till och med plats för annons om kyrkovalet i september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar