11 jan. 2010

Arbete åt nyanlända

I Tyresö är arbetslösheten bland invandrare dubbelt så hög som för övriga invånare. Procentuellt har vi lägre arbetslöshet än riket i övrigt. I det här sammanhanget är det förstås ingen merit. Men vi har målet att som en av tjänstemännen på sin tid sa "utrota" arbetslösheten. Ett hinder för att nå målet är regler som gäller för Arbetsförmedlingen. Ett stort bekymmer är regeringens förslag att Arbetsförmedlingen tar över kommunernas ansvar för invandrades arbetsmarknadsintroduktion.

Förändringen innebär att det är Arbetsförmedlingen som bedömer var i landet det finns förutsättningar för arbete och försörjning. Förändringen innebär också att det är Arbetsförmedlingen som erbjuder insatser för snabbt inträde på arbetsmarknaden.
Konsekvensen kan tyvärr bli att insatserna tar längre tid och att inträdet på arbetsmarknaden förhalas.

I kommunen är alla insatser nära individen. Den som studerar svenska för invandrare erbjuds praktik på en arbetsplats om de inte redan har ett eget arbete. I vår kommun finns företag, restauranger, caféer, butiker, vård, skola och omsorg. Några av dem tar emot praktikanter. Viktigast av allt är kanske ändå den samverkan med andra Södertörns-kommuner, som vi har inom vuxenutbildningen och inom svenska för invandrare. Det är inte så att vi bara söker arbetstillfällen inom den egna kommunen utan ambitionen sträcker sig långt därutöver. Och verktygen finns i samverkan mellan kommunerna. Och i en positiv relation till arbetsförmedlingen just nu.

Stockholm hade i början av 2000-talet Stockholm Matchning, ett EU-projekt som var framgångsrikt, även om antalet anställningar inte var så stort. Idéen har spridit sig och Tyresö har nu tillsammans med bland annat Haninge ett liknande matchningsprojekt.

Jag förstår att regeringen vill driva på kommuner som inte tar tillräckligt stort ansvar för introduktion på arbetsmarknaden för invandrare. men jag håller med Salminen (m), Ekegren (fp) och Appelgren (kd) som i en artikel i DN frågar efter "högre grad av flexibilitet, med möjlighet för de kommuner som klarar av uppgiften att även fortsatt ha ansvar för flyktingmottagandet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar