3 apr. 2010

Karlavagnen

I onsdags träffade representanter från alla partier i barn -och utbildningsnämnden föräldrar och ledning för förskolan Karlavagnen. I nästan tre timmar samtalade vi om verksamheten. Samtalet var konstruktivt och framåtsyftande.

Vad händer och hur går det? Förskolan arbetar nu med sin del under de kommande veckorna. I barn -och utbildningsnämnden kommer Karlavagnen upp i april. Under tiden är jag säker på att driften av förskolan och resurstilldelningen är ett hett debattämne inte bara mellan opposition och majoritet utan också inom de båda blocken.

Det stora problemet är till syvende och sist skollagens bestämmelser om rätt till fri etablering av enskilt driven förskola. Kommunen kan inte ingripa på ett tidigt stadium, utan först när missförhållanden uppstår. Det är förfärligt och det räcker tydligen inte med uppföljning hur noggrann den än är. Det verkar inte heller räcka med inspektioner.

I fallet Karlavagnen har politikerna som jag ser det haft tillräckligt god uppföljning. Ändå tror jag att vi tyvärr riskerar att fastna i meningslös pajkastning om vems skulden är att Karlavagnen inte i alla avseenden håller hög kvalitet. Det är emellertid inte kärnfrågan. Den handlar om etableringsrätten.

Jag tror att vi måste ta en dust på nationell nivå så att lagen förändras. Det måste vara möjligt för kommunerna att pröva ansökan om etablering av förskola utifrån de kvalitetskrav som gäller för skolan i övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar