19 juni 2010

Oskyddat sex

Av alla länets kommuner så ligger Tyresö högst när det gäller aborter bland tjejer upp till 19 år. Vår lokaltidning har en helsida om detta dystra faktum. Och det är verkligen illa när abort ersätter preventivmedel. Aborter utförs till och med 9:e graviditetsveckan. Då är fostret i början på sin tredje månad.

Jag hade uppskattat om tidningen ställt fler frågor med anledning av den dystra statistiken. Hur tänker till exempel flickor i 16 - 17-årsåldern som upptäcker att de är gravida? Många kvinnor längtar starkt efter barn, men tvingas i den här situationen av sociala skäl göra abort. Andra tar det inte så allvarligt.

Procentuellt ligger Värmdö högre än Tyresö när det gäller aborter bland flickor upp till 19 år. Mitti har inte tittat på hur många aborter som totalt utförs i kommunen eller brytt sig om att jämföra hur stor andel som är tonårsaborter. Botkyrka och Haninge har totalt många aborter, men av dem är andelen tonårsaborter låg.

Vi måste göra något för att bromsa den här sorgliga utvecklingen. Ett sätt kan vara kampanjer från både kommunen och förenngslivet. En aktör som jag gärna skulle se engagera sig är tjejidrotten, både fotboll, ridning och gymnastik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar