17 nov. 2010

Bra debattinlägg av Erik Ullenhag

Att få en klapp på huvudet eller välvilligt omhändertagande alldeles i onödan är bland det mest sårande som finns. De som drabbas är ofta människor som inte har jobb eller inte längre tillåts arbeta, invandrare, pensionärer eller arbetslösa. Med den nya etableringsreformen för mottagande av nyanlända till vårt land bryts äntligen denna trista attityd mot just nyanlända.

Erik Ullenhag anser att vi nu ser ett verkligt trendbrott med den etableringsreform som träder i kraft den 1 december. Reformen lyfter över ansvaret för nyanlända från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Jag hoppas verkligen att tjänstemännen där inser och förmår leva upp till de förväntade kraven på att lotsa nyanlända invandrare till arbete. Rapporter om hur andra arbetslösa har bemötts på Arbetsförmedlingen är häpnadsväckande. En klapp på huvudet är ett milt uttryck i de berättelserna.

Jag påstår att omhändertagandepolitiken är både kränkande och sårande. Plötsligt blir människor, invandrare, pensionärer eller arbetslösa ett slags objekt, som man i ren distraktion klappar på armen eller tar på. Jag hoppas att vi på samma sätt som inom invandrarpolitiken får ett trendbrott när det gäller till exempel äldre, både unga äldre och äldre äldre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar