2 juni 2011

Kungen

Boken Katharina Blums förlorade heder handlar om en ung kvinna som träffar en man på en fest och blir förälskad i honom. Så visar det sig att han är kriminell. Hans ohederlighet spiller omedelbart över på henne. Bölls bok kom ut 1975 och är riktad mot sensationsskriverier. Den oskyldiga Katharina Blum drivs av drevet att skjuta journalisten som förstört hennes liv. Punkt och slut definitivt för hennes eget liv.

Det är omöjligt att veta vad som är sant och inte sant vad gäller kungen. I hans fall blir saken värre av att han inte är verbal och att han inte är medietränad trots alla år på tronen. Att ifrågasätta journalisternas motiv, deras kriminella källor är omöjligt. Det menar jag är det värsta i den här soppan. Jag misstror människor som manipulerar omvärlden. Nu handlar det bara om att tjäna pengar. Riktigt osmakligt är sättet på vilket bildmaterialet hanteras. Enligt uppgift ska de läggas ut på nätet på en serbisk server och sen ska de som läser boken om Markovic mot en avgift få titta på bilderna i tio minuter! Det sundaste vore förstås om inte en enda människa köpte boken eller gick in på sajten.

Herman Lindqvist sammanfattar bäst denna sorgliga och tragiska historia: "Kungen har trots allt, varken begått landsförräderi eller sålt kronjuvelerna. Det är som en orkan i en gödselstack, förödmjukande och förnedrande för kungahuset."

En politiker som hamnar tappar väljarans förtroende avgår. Kungen bör abdikera. Med vilken trovärdighet kommer han i framtiden att kunna tala till folket?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar