18 nov. 2011

Upphandling - hett ämne!

Kan rapportera att jag under två dagar varit i Göteborg på Kvalitetsmässan. Riktigt intressant. Seminarierna höll en klart högre klass än de jag är van vid från bland annat Stockholmsmässan.

Anders Wijkman gick igenom det viktigaste i upphandlingsutredningens delbetänkande som kommer den 21 november. Verkar fullt läsbart och rekommenderas! Mycket kändes bekant: risken att små aktörer missgynnas, bristen på dialog och förhandling och ibland bristande kompetens. Delbetänkandet kommer mer med analys av problemen än med skarpa förslag till ändring. Förslagen kommer i slutbetänkandet i maj.

Årets kvalitetskommun blev Kungsbacka. Vi i Tyresö har en bit kvar kan jag se, men vi har ändå börjat resan mot Kungsbackas höjder. Låter lite trivialt men kommunplanen är faktiskt en del av den resan.

Sist måste jag nämna den något stökiga debatt som ägde rum om arbetslösheten. Hillevi Engström klarade sig bra mot Wanja Lundby Wedin, som hade en manlig hejarklack med sig som stöd. Mycket hänger på moderatorn i paneldebatter. Just den här moderatorn hade lite svårt att hålla ordning.

Tidigare på dagen hade jag lyssnat på ett seminarium som handlade om den höga arbetslösheten bland invandrare. Att det är stort missnöje med att arbetsförmedlingen har tagit över ansvaret för att ge invandrare arbete var tydligt. Solna, Södertälje och Landskrona är exempel på några kommuner som tappat initiativet med den nya reformen. De har alla haft goda egna resultat. Vi får se hur arbetsförmedlingen lyckas med att pressa ner tiden innan en invandrad får arbete.

Mässbesöket gav en hel del och höll faktiskt den kvalitet som låg i namnet Kvalitetsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar