19 okt. 2012

Bäst i skola och hög utbildning - mät!


I Sverige tror vi gärna att vi är bäst. Idag naggades självbilden lite i kanten. Warszawa, London, Åland, Zürich ligger före oss när det gäller att nå de europeiska målen för att färre gymnasieungdomar ska avbryta gymnasiestudierna, hög sysselsättning, flest högutbildade. För att Sverige ska vara bäst i Europa med högst antal högutbildade måste cirka 12 000 fler ungdomar hjälpas till gymnasieutbildning. Hur lyckas vi?

Deltog i dag i Mälardalsrådets stormöte om Kunskapsregionen med information och många bra inlägg om konkurrens. Ibland upplever jag dock viss stress i mötet med alla som har målet Sveriges bästa skola, Sveriges bästa...! Men möten är viktiga och det är bara att varva ner. Och tänka efter -hur blir vi bäst?

Scanias Senior Advisor Magnus Hahn sa: Mät effekterna! Visar mätningen att effekten är bättre än igår - grönt! Sämre än i går - rött! Likadant - gult!

Magnus Hahn kunde med tydliga exempel från Scania visa hur viktig spetskompetens är. Har vi inte spetskompetens flyttar företagen utomlands och jobben går förlorade i Sverige. Särskilt invandrarnas kompetens har stor betydelse för oss. Tack vare en medarbetare med kurdisk bakgrund säljer Scania lastbilar i Kurdistan. Jag kände lite stolthet över vuxenutbildningen i Tyresö och SFX - IT- utbildningen. Den ger fler programmerare på hög nivå de kunskaper i svenska som de behöver för att på kort tid få jobb.

Tala om vad utbildningarna leder till var ett annat budskap. Just vad förändringsarbetet på vårt gymnasium går ut på. Spetskompetens likadant.

När jag gick längs Vasagatan i den gråa eftermiddagen kände jag bara att nu är vi på rätt väg med vårt gymnasium. Med vettiga förutsättningar kan gymnasiet sätta Tyresö på kartan åtminstone med 4-4!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar