21 mars 2010

Politiska partier i gymnasiet

Av debatten om politiska partier i skolan kan man lätt få intrycket att skolan inte sköter sitt uppdrag. Så är det faktiskt inte - tvärtom. Tyresö gymnasium är öppet för de politiska partierna. Under våren och hösten kan partier som är representerade i kommunfullmäktige vid två tillfällen ställa upp bokbord och diskutera med eleverna. En gång per år har gymnasiet en demokrativecka. Lärarna undervisar om demokrati och diktatur.

Nu menar till exempel LUF:s ordförande att de politiska partierna är de som bäst kan tala om vad partierna står för. Och så kan det ju vara. Därför är det vanligt att lärare bjuder in politiker för att debattera med eleverna. Det är bra. Det är skolans eget initiativ. Det är skolans uppdrag och ansvar.

Den debatt som nu blossat upp om rätten för politiska partier att komma in i skolan har orsakats av att flera skolor säger nej till Sverigedemokraterna fast andra partier bjuds in. Då blir det fel. Alla partier som har representation i de folkvalda församlingarna ska ha bemötas på lika villkor. Självklart ska skolan respektera de regler som gäller. Det är sedan politikens sak att ändra på lagar och regler som är ohemula eller diskriminerande.

Jag hör hemma i liberalismen. Just därför är den här frågan särskilt viktig för mig. Den handlar om det politiska trycket kontra skolans frihet att välja hur eleverna ska nå målen. Som alltid måste man kunna se till helheten: den löpande undervisningen, skolans dagliga demokratiarbete, externa inslag och politikens roll. Om vi tvingar skolan att vara valplattform är liberalismen lite värd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar