6 mars 2010

Vad kan en politiker göra?

Den som tar på sig ett politiskt uppdrag ska arbeta för det allmännas bästa. En politiker, fritidspolitiker eller anställd, representerar sitt parti och de värderingar partiet står för.

Utifrån det vi ser, hör och möter i vardagen formulerar vi de politiska målen.

Moderaterna har i dagarna bestämt sig för att föräldrar som mister ett omyndigt barn ska få ersättning ur föräldraförsäkringen under 14 dagar. Beslutet grundar sig på ett enskilt fall. Ett barn, två år gammalt om jag minns rätt, dog i cancer. Mamman gick miste om sin ersättning för att hon inte anmält sig till Arbetsförmedlingen dagen efter att hennes barn dött. Moderaternas beslut, som växt fram ur det enskilda fallet, innebär att var och en som drabbas av ett barns död, får ersättning per automatik. Ur det enskilda formuleras det generella.

De senaste veckorna har jag följt vad som händer ett ensamkommnande flyktingbarn i vår kommun. Stora och viktiga frågor växer fram ur det enskilda ödet. De handlar om lag och rätt, skolans roll, skydd för den enskilde, barns rättigheter.

De som direkt arbetar nära Zakariya är de som skriver och överklagar, de som går vidare i det praktiska. Själv kan jag träffa andra beslutsfattare och arbeta för de ensamkommande flyktingbarnens rättigheter.

Vi måste kunna svara på frågan: Är det rätt att utvisa ensamkommande flyktingbarn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar