2 juli 2010

Polischefen och vi andra

Tidigt lärde jag mig av erfarenheten att misstro storsnackare. Elever som sitter längst fram och pratar på är inte de äkta MVG:na. De äkta MVG:na finns ofta bland de lite tysta längre bak i rummet. Polischefen som pratade om jämställdhet var sexmissbrukare och våldsam. Hade någon ifrågasatt hans pratbubblor hade han avslöjats mycket tidigare. Men det är som om vi duperas av själva ordflödet.

Engelska PEN-klubbens ordförande, Carole Seymore-Jones, har skrivit en avslöjande biografi om författarparet Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir. Sartre fick Nobelpriset för sitt filosofiska författarskap och för sina pjäser och framför allt för det självbiografiska verket Orden. I själva verket var han sexmissbrukare (Seymore-Jones omdöme) och drogberoende, otydlig i förhållande till nazismen och senare utnyttjad av ryssarna. Simone de Beauvoir hade en lång rad sexuella förbindelser, både med män och kvinnor, men var förvånansvärt bunden till Sartre.

Hennes betydelse för feminismen är mycket stor.

De skrev mer om en drömd verklighet än om en faktisk verklighet. Samtida läsare och kvinnor över hela världen som inspirerades av Beauvoirs kvinnosyn, gjorde feminismen till faktisk verklighet.

Det gäller att se upp med storsnackarna, att alltid vara kritisk (men inte alltid skeptisk!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar