29 juli 2010

Pride, hbt och skolan

Under Prideveckan kom en liberal agenda för hbt-rättigheter från Folkpartiets båda ministrar Nyambko Sabuni och Birgitta Ohlsson. Agendan vill i framtiden öka egenmakten för unga hbt-personer. Alla har rätt till bra bemötande i skolan och saklig sex-och samlevnadsundervisning. Redan under förra årets Pridevecka sa vårt kommunalråd Anna SteeleKarlström i en paneldebatt att skolan måste ha bättre kompetens i hbt-frågor. Det här är framtidsfrågor och det tar säkert lång tid innan tiden är mogen för mer direkta insatser. Tyvärr måste jag säga, för vi har inte råd att låta tiden gå.

I den allmänna debatten hörs ingenting om hur sex-och samlevnadsundervisningen fungerar i skolan. Därför blev åtminstone jag skakad av Socialstyrelsens rapport tidigare under våren. Den visade att Tyresö ligger högst i länet vad gäller tonårsaborter. Det som också oroar mig är de öppna jämförelser som Sveriges kommuner och landsting redovisade i år. Där uppger ett stort antal elever att de inte mår bra i skolan. Siffrorna var röda.

Vi ska inte ha några mörkertal som rör unga i Tyresö, inte heller en enda röd siffra. Vi har förbättrat resultaten i skolan. Nu måste hela området sex - och samlevnad och elevernas psykiska hälsa lyftas på samma sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar