4 aug. 2010

Empati kraft i kamp för djurskydd


Djurs lidande upprör många av oss. Jag besökte idag ett djurskyddsseminarium som arrangerats av Birgitta Ohlsson, EU-minister (fp). Vi såg bilder på långtradare med blod rinnande utefter sidorna från djur i transporten. Bilder på grisar som travas på varandra, på så låg takhöjd att djuren slår i. Obefintlig ventilation, trängsel, lidande.

Djurskydd är en Europafråga. Fortfarande blir svenskarna utskrattade för att vi kämpar för frisk luft, goda levnadsbetingelser och god behandling av djur. Men inte överallt, det finns tecken på genombrott. I Ungern har till exempel nyligen en man dömts för att ha misshandlat sin hund. En sådan dom bådar gott. I grund och botten handlar hela frågan om djurskydd om respekt för allt levande. Jag håller med B. Ohlsson som menade att vårt förhållningssätt till djur handlar om empati. Vi kan sätta oss in i lidandet.

Det är ingen tvekan om att djurskydd har högre dignitet nu än för bara några år sedan. Jag är övertygad om att det är resultatet av att producenter och konsumenter har blivit mer medvetna. Avslöjanden om missförhållanden inom djurhållningen har också bäring på klimat och folkhälsa. Djur och natur är en bred fråga.

Ibland kan man höra bittra människor säga: Ja, hästarna får komma ut fem timmar varje dag men inte en person som är gammal och hamnar på ett boende. Självklart ska vi inte tolerera att vi människor far illa. Men det hindrar inte att vi stärker djurskyddet. Det gagnar alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar