13 aug. 2010

Vad ska föräldrarna göra i skolan?

Några heta sommarmånader och heta förslag som rör skolan. Hetast var Jan Björklunds förslag att föräldrar till stökiga barn ska lyssna på lektioner för att förstå hur stökig skolmiljö skadar både elevernas hälsa och deras inlärning.

Föräldrarnas ansvar börjar redan när 7-åringen börjar skolan. Enkla råd som att vara positiv till skolan, att lyssna på vad barnen säger när de kommer hem från skolan kan alla ta till sig. Man kommer långt med så enkla åtgärder. Ändå spårar vissa barn ur totalt. De mobbar, hotar, slåss och saboterar undervisningen. Andra elever i gruppen blir lidande.

Jag vet ingen som så intensivt och engagerat tagit tag i skolproblemen som Jan Björklund. I Folkpartiet finns en fast beslutsamhet att alla barn ska vara trygga i skolan. Och det är inte fel att mer aktivt engagera varje förälder. Jag är övertygad om att skola och föräldrar är ett skarpt utvecklingsområde. Föräldrar i skolan är en utmaning för kreativa skolledningar. Vi har många modeller i Tyresö. Kanske läge för ännu en!

Jag menar att skolan rent historiskt har lagt mycket krut på föreningar och råd, men just ingenting på att förbereda, genomföra och efterarbeta föräldrars lektionsbesök. Dags att tänka om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar