23 mars 2011

Eleverna väljer inte yrkesprogram

De preliminära siffrorna för intagning till gymnasieskolan har kommit. Jag läser i dagens DN att eleverna inte vill ha yrkesutbildning därför att de inte utan att göra tillval kan komma in på högskolan. Antagningssiffrorna för Tyresös gymnasium visar att många väljer samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet. I en företagarkommun som vår speglar elevernas val rätt väl föräldrarnas sysselsättning. Vi pendlar in till stan och jobben där. De finns inom administration och utbildning, IT etc. Det är arbeten som kräver minst gymnasieutbildning.

Nu ser det ändå på papperet ut som om eleverna är motiverade att studera för att sedan läsa vidare på högskola och universitet. Ambitionerna är lovande. Om inte så får vi problem med sjunkande meritvärden, avhopp och arbetslöshet.

När antagningen till gymnasieskolan är helt klar i slutet av maj eller början av juni vet vi hur vi framöver ska planera för utbildningarna på gymnasiet.

Jag kan tycka att vi missat något i vår omvärldsanalys, när vi inte förutsåg längtan efter högre studier och högre utbildning. Frågan är om vi underskattar våra elever. Som vanligt är självkritik en bra grund för utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar