3 mars 2011

Vart söker gymnasieeleverna?


Nu har vi fått de första siffrorna för våren om antalet elever som söker till länets gymnasieskolor. Trenden att elever söker sig till fristående skolor håller i sig och bara drygt 36 procent av alla elever väljer kommunala skolor. Antalet fristående skolor växer inte bara i länet utan i hela landet. I länet finns 146 friskolor mot 81kommunala.

Trenden påverkar förstås gymnasiet hos oss. Men vi väntar på de definitiva sifforna, som kommer i spril. Nu pågår antagning av andra och tredje-handssökande och av dem som ändrar sig.

Vad gör vi då? Ja, ingen sitter med armarna i kors, utan diskussioner förs på skolan, inom förvaltningen och bland politikerna. Vi har i dagarna haft en konferens med tjänstemän, politikerna i Gymnasie-och arbetsmarknadsnämnden och gymnasiets skolledare och programutvecklare. Temat var skolan och arbetsmarknaden. Hur kan vi från närsamhället bidra till utveckling av gymnasiet?

Jag ser att många har intressanta och inspirerande visioner för Tyresös gymnasium. De behövs. Men vi måste också diskutera gymnasiets roll i vår kommun utifrån ett faktiskt underlag och utifrån dagens ekonomiska betingelser. Var vi landar ser vi i slutet av april eller början av maj.

Det sjunkande elevantalet beror på minskade elevkullar och konkurrens från fristående skolor. Att välja friskola har under uppskattningsvis tjugo år varit en trend bland landets ungdomar. Men samhällsdrivna skolor är en garanti att det finns lokaler, utbildade lärare, mångsidigt utbud. Det är inte alltid fallet med fristående skolor.

Den dan trenden vänder blir det lika exklusivt att gå i den egna skolan som det nu är att välja ett privat alternativ.

1 kommentar:

  1. "Den sjunkande elevantalet beror på minskade elevkullar och konkurrens från fristående skolor." - Inte bara från fristående. Vet du att Fredrika Bremer fick jätte många elever från Tyresö och från Nynäshamn? Bara Heurika (natur & teknik) fick ca 25 elever från Tyresö. Och de har kö till NA och TE! http://heurika.se/

    SvaraRadera