4 mars 2011

Friskola vs kommunal skola

Är det verkligen sant att kommunala skolor är dåliga? Det är inte min erfarenhet. Är det sant att friskolor är dåliga? Det är inte min erfarenhet. Men så enkelt resonerar Timbros vd i dagens DN.

Bra skolor med bra skolledning har stöd av både föräldrar och elever. I Tyresö finns flera mycket goda exempel på det. Jag tänker särskilt på en skolledare som gör rappa och bra kvalitetsredovisningar, har tryckt upp visitkort med tydlig och bra information, tar tag i problem direkt när de dyker upp och har - förefaller det mig -lärarnas förtroende.

Det är mycket som skiljer friskolor från kommunala skolor allt ifrån klädkod till organisation, anställningsvillkor och ekonomiska förutsättningar. Vi vet rätt lite om hur friskolorna bär sig åt för att få vinst i verksamheten. Insynen är begränsad. Däremot vet vi väl hur våra skolor gör för att få budgeten att gå ihop eller generera ett överskott. Vi vet också hur överskottet används.

Timbros vd skjuter över målet när han påstår att alliansen inte bedriver en borgerlig skolpolitik. Eleverna har valfrihet att välja friskola eller kommunalt gymnasium. Det politiska ansvaret är att se till att varenda skola garanterar eleverna den utbildning som riksdag och regering har slagit fast. Då kan vi inte bara se på när elever luras att välja skolor som saknar både lokaler och lärare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar