26 mars 2009

Personal som politiskt vapen

Den politiska oppositionen i Tyresö vill veta vad medarbetare på de enskilda skolenheterna tycker om sin arbetsplats. Därför kräver (s),(v) och (mp) i barn-och utbildningsnämnden att resultaten från kommunens medarbetarundersökning i december 2008 lämnas ut. Jag menar att det vore att kränka den personliga integriteten att lämna ut de enskilda resultaten. Oppositionen avfärdar respekt för den personliga integriteten med den paranoida föreställningen att "det är något lurt med det här".

Särskilt känsliga är frågor som går att relatera till förhållandet mellan chef och arbetstagare ("...min närmaste chef uppfyller mina krav på en bra ledare." ). Det måste ju räcka för den politiska nivån att känna till den procentuella fördelningen totalt av svaren. Är siffran låg kan man ju från politiken fråga sig hur rekryteringen av chefer går till, vilka krav arbetstagarna har och hur båda aspekterna är synkroniserade. Men att ta reda på vilken chef, vilken arbetsplats det gäller är att kränka den personliga integriteten.

Man kan med all rätt fråga sig vem som vill svara på en enkät som sedan används som politiskt vapen. Vem vill riskera att bli ett vapen i den politiska propagandan? Syftet med en enkät är ju ett annat: att förbättra arbetsmiljön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar