2 feb. 2010

Drogtester i skolan blir förtroendekris

I Landskrona gör skolorna frivilliga drogtester på eleverna. Drogtesterna sker efter medgivande av föräldrar och elever, som "frivilligt" låter skolan testa sig.

Torkild Strandberg, som är folkpartistisk ordförande i kommunstyrelsen i Landskrona, menar att drogtester i skolan förebygger missbruk. På vilket sätt? Det är tillgången på droger som orsakar att allt fler ungdomar blir beroende och på så sätt ödelägger sina liv.

Det är mot langarna insatserna ska riktas.

Föräldrar som låter testa sina barn i skolans regi saknar vill jag påstå förtroende för sina barn. På samma sätt visar skolan att lärare och skolledning saknar tillit till eleverna. Sådana relationer riskerar att få motsatt verkan!

Förtroende byggs inte upp genom kontroller och tester, utan genom att föräldrar och lärare vågar lita på barnen och eleverna. Missbruk är svårt att upptäcka, men ständiga kontroller kan få konsekvenser för själva arbetsmiljön i skolan. Alla vaktar på alla och kontrollerna blir allt fler.

Den politiska ledningen i Landskrona vill väl, men ibland blir välviljan missriktad. Sätt inte åt eleverna, utan langarna, knarkkurierna. Då blir samhället tryggare för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar