22 sep. 2010

Tyresös skolor och Sverigedemokraterna

Eleverna i Tyresös skolor har lyssnat på Sverigedemokraterna. Min besvikelse på skolan är oerhörd. I Centrumskolan är SD fjärde största parti, i Kumla skola och Strandskolan det tredje största partiet. I privata skolan Kunskapsskolan, som ligger i Stockholm, men där många elever från Tyresö går, har 40 elever röstat på ett rasistiskt parti.

Nu kan den ökande rasismen i skolorna inte skyllas på lärarna och skolan. Det vore att göra skolan en stor orätt.

I Folkpartiet har vi varnat för bostadssegregationen i Tyresö. SD har fått många röster av skolelever i radhus -och villa kvarter i skolvalet. Kanske är det så att man värnar om sitt. Att Centrumskolans elever gett SD sin röst stämmer överens med valnattens valresultat. SD:s starkaste fästen i Tyresö är Nyboda, Granängsringen och Bollmoraberg, höghusområden som byggdes på 60-talet och där de flesta är invandrare. Hur känner de sig med grannar som stöder SD?

En elev från Fårdala skola i år 2 (7,5 år gammal) ringde på dörren igår. Hon hade många funderingar kring valet. Heder åt Fårdala skola som tagit upp valresultatet och pratat om det rasistiska SD. De elever som har kamrater från andra länder oroar sig även om de är små.

Jag är besviken på skolans samhälls, religions - och historieundervisning. Där ligger ju huvudansvaret för samtal och debatt om värdegrunder. Ändå inser jag förstås att skolan inte ensamt kan lastas för detta misslyckande. Samhällsstrukturen spelar lika stor roll eller till och med större. Det är där politiken måste ta sitt ansvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar