17 juni 2009

Tagen av polisen

Man ska inte bli tagen av polisen utan att ha begått en kriminell handling. Att ha en t-shirt med texten "Nej till kärnkraft" är knappast samhällsomstörtande eller kriminellt.

Eva Larsson (Mp) demonstrerade i går från riksdagens åhörarläktare tillsammans med Miljöpartiets kvinnogrupp Gröna Qvinnor. Då greps hon av polisen, eftersom hon hade en t-shirt med texten Nej till kärnkraft! Hon greps alltså inte för att hon stört ordningen med rop och skrik, utan för att hon uttryckte en åsikt.

Nu inträffade händelsen i riksdagen, vilket är en känslig miljö. Hot och störande av ordningen i riksdagen är allvarligt. Det borde ändå ha räckt med riksdagens egna väktare.Eva Larsson hade knappast blivit tagen av polisen på Drottninggatan för sin tröjtext.

Samtidigt kan jag tycka att vi har en nyttig debatt om klädkoder. Viss uniformering väcker obehag, till exempel hakkors och råa texter som kränker människovärdet. Särskilt hotfulla är gängsymboler, därför att vi vet att livet inte är okränkbart i många kretsar. Därför reagerar nu flera restauranger och kräver av till exempel Hells Angels att de inte bär sina hotfulla västar inne på restaurangen. Tyvärr sitter hotfullheten och våldet inte i kläderna, utan dessa egenskaper följer ändå med in till det dukade bordet eller till baren.

Var Eva Larssons gripande ett bevis på att vi är på väg mot ett allt mer kontrollerande samhälle? Det kan kännas så, samtidigt som de flesta vill ha kontroll och skydd mot människor som tror att problem löser sig om man tar livet av andra. Men det var nog inte Eva Larssons avsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar