8 maj 2010

Stasi i Sverige - ruttet eller radikalt?

Regnet öser ner och smattrar mot verandataket. Mitt dåliga samvete - det trasiga förrådstaket multnar mer och mer. Min södra utsikt är just förrådet med hålet i taket! Jag vill ha ett sedumtak, men sanningen att säga så är jag helt väck när det gäller praktiska åtgärder. Nu har jag i alla fall fotograferat taket och ska ta mig till nån brädgård och be om råd. Nästa pilsner är hur jag ska få hit taket. Jag har nämligen inget körkort... Det är bara jag i familjen som tycker att taket är jätteviktigt!

I går, fredag, var jag på den årliga historiedagen på Tyresö slott. Jag är vice ordförande i Gymnasie-och arbetsmarknadsnämnden och var därför inbjuden tillsammans med lärare i historia. Imponerande uppställning från gymnasieskolor i Stockholms stad. Jag hoppas verkligen att vi kan utveckla historiedagen på slottet! Mats Fält hade verkligen träffat mitt i prick vad gäller föreläsare. Birgitta Almgren föreläste om Stasi Sverige - vår skola är influerad av DDR:s skolpolitik.

Jag vill verkligen veta mer. Är faktiskt rätt chockad över Almgrens slutsatser att skolan i Sverige är kopierad på öststatsmodell. Själv läste jag och tog starkt intryck av Bengt Göranssons utredning Skola för bildning. Hur kommunistisk är den? En annan inspirationskälla genom åren har varit dansken Knud Illeris Problemorientrad undervisning (eller något liknande, boken åkte i soporna i senaste utrensningen).Där lärde jag mig grunderna för hur man organiserar och genomför självständigt arbete.

Mot bakgrund av den auktoritära katederskolan på 1950-talet är entusiasmen för ett mer varierat arbetssätt fullt förklarligt. Jag tror inte sista ordet är sagt om den socialistiska skolan. Eller den politiskt styrda för den delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar