15 maj 2010

Vuxenskolan - en föråldrad idé?

Bildning är verkligen inte gammaldags! Man lär sig hela livet är det sannaste som sagts... Ja, jag överdriver! Men aldrig är stelbentheten så stor som i alla de uppfattningar som finns om dem som studerar i vuxen ålder!

Tanken att vuxna går i skolan är obekväm. Utbildning i ett bildningsförbund har något högre status än vuxenskola. Meritvärdet är noll sett ur ett mer marknadsmässigt perspektiv. För den enskilda individen däremot är utfallet högt, mycket högt.

Bildningsförbunden är inte vilken förening som helst i det kommunala föreningslivet. Tyvärr är det så att hantverks-och intressedelen tar över och sätter bilden av studieförbunden. Med sådana prioriteringar går de en osäker framtid till mötes.

Studieförbunden har i Tyresö politiskt förts till "kultur och fritid". Lite olyckligt kan man tycka. Om utbildningsdelen varit prioriterad hade bildningsförbunden förstås naturligt hört till nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, det vill säga gymnasie-och arbetsmarknadsnämnden.

Det är intressant att som jämförelse se hur ABF i länet utvecklats. ABF stärker sina utbildningar och anställer kompetenta och behöriga lärare för att kunna konkurrera med kommunal vuxenutbildning eller privata anordnare av utbildning för vuxna. I Stockholms stad deltar ABF i upphandlingar av utbildning för vuxna.

Bildning är faktiskt tidsenligt! När stödet till studieförbunden debatteras måste bildningens alla dimensioner lyftas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar