30 maj 2010

Moderata barngrupper utan styrsel


Valår och massor av utspel. Vissa är sämre än andra. Dit hör absolut moderaternas idé att ta bort maxtaket för förskolans barngrupper.

Moderaterna markerar att kvalitet inte är en siffra eller ett antal. Jag håller med om det. Kvalitet i förskolan är att barnen är trygga, att någon vuxen ser om 3-åringen är ledsen eller om 4-åringen rycker ifrån 2-åringen leksaken. Att den unge som längtar efter mamma eller pappa får en kram. Att barnen utvecklas. I Tyresös förskolor pågår kunskapsprojekt som är väldigt intressanta. På tidigt stadium lär sig barnen praktisk naturvetenskap och teknik. De gör experiment med ytspänning på vattnet, är ute i naturen och undersöker minsta barr med förstoringsglas.

Men moderaterna har absolut fel i att gruppstorleken är utan betydelse. I kväll ser jag också att de backar. Taktiskt helt rätt, men argumenten kommer igen i alla debatter.

På tisdag har vi i barn-och utbildningsnämnden en halvdagskonferens, när vi diskuterar mål för förskola och skola. Målet är inte ett antal - självklart inte. Målet är barnens utveckling och kvalitativa tid i förskolan. Fyra eller fem barn per vuxen är en förutsättning för att förskolorna ska nå målen.

Klokt att förslaget om slopat maxtak drogs tillbaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar